Pasii pentru efectuarea unei angajari: ITM, Revisal, documente, dosarul personal

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Pentru a-si putea pastra regimul fiscal de microintreprindere, entitatile trebuie sa faca cel putin o angajare pana la 31.12.2022. Aceasta inseamna transmiterea in REVISAL a datelor unui contract de munca, cel putin in 30.12.2022.

Exista insa cativa pasi pana la efectuarea primei angajari. Acestea sunt:

1.Publicarea ofertei de locuri de munca vacante

Potrivit art. 10 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, au obligația de a comunica agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă (AJOFM) toate locurile de muncă vacante, în termen de 5 zile lucrătoare de la vacantarea acestora. Am detaliat in articolul: Angajatorii sunt obligati sa anunte locurile de munca vacante si ocuparea acestora.

Locurile de munca vacante se pot comunica cu ajutorul unei platforme online (ANOFM).

2.Angajatul trebuie sa isi faca analizele de medicina muncii

Examenul medical la angajarea în muncă este un control medical profilactic efectuat de către medicul specialist de medicina muncii înainte de angajarea lucrătorilor în orice loc de muncă pentru:

    a) lucrătorii care urmează a fi angajaţi cu contract individual de muncă pe perioadă determinată sau nedeterminată;

    b) lucrătorii care îşi schimbă locul de muncă sau sunt detaşaţi în alte locuri de muncă ori alte activităţi;

    c) lucrătorii care îşi schimbă meseria sau profesia.

Orice salariat nou trebuie să fie supus unui control medical obligatoriu având în vedere că, potrivit prevederilor Legii nr.53/2003 Codul Muncii,  o persoană poate fi angajată în muncă numai în baza unui certificat medical, care constată faptul că cel în cauza este apt pentru prestarea acelei munci. Contractul individual de muncă încheiat în lipsa unui certificat medical  avizat de  medicul de medicina muncii, atrage după sine nulitatea contractului de muncă.

Mai multe detalii sunt in articolul: Examenul medical la angajare -ITM Salaj

3.Solicitarea viitorului salariat a documentelor de baza necesare angajarii

Acesta sunt de regula: copie dupa cartea de identitate, dupa ultima diploma absolvita, documente necesare completarii contractului de munca.

4. Intocmirea si semnarea contractului de munca si a fisei postului

Pentru intocmirea contractului de munca se utilizeaza noul model cadru al contractului individual de munca publicat prin Ordinul 2171/25.11.2022, apărut în Monitorul Oficial al României la data de 09.12.2022.

Oficial! Noul model al contractului individual de munca a O 2171/2022- model CIM in format word

Fișa postului este un document care precizează sarcinile și responsabilitățile ce-i revin titularului postului, condițiile de lucru, standardele de performanță, precum și caracteristicile personale necesare angajatului pentru îndeplinirea cerințelor postului.

De asemenea, întocmirea regulamentului intern redevine obligatorie, fiind reglementată de Codul Muncii prin articolele 241-246. Acestea prevăd condițiile de întocmire „cu consultarea sindicatului sau a reprezentanților salariaților”, categoriile de dispoziții obligatorii de prevăzut în acest document (articolul nr. 242), dar și informații despre aducerea la cunoștința a salariaților.

Regulamentul intern si fisa postului – din nou obligatorii

5. Regulamentul intern

Regulamentul intern este un act juridic al angajatorului, elaborat cu consultarea sindicatului sau a reprezentanților salariaților, prin care se stabilesc o serie de reguli aplicabile la locul de muncă.

Angajatorul are obligația de a aduce la cunoștința fiecărui salariat prevederile regulamentului intern, în prima zi de lucru, și de a face dovada îndeplinirii acestei obligații (Legea 283/2022).

Aducerea la cunoștința salariaților a prevederilor regulamentului intern se poate realiza pe suport hârtie sau în format electronic, cu condiția ca, în acest din urmă caz, documentul să fie accesibil salariatului și să poată fi stocat și printat de către acesta.

Regulamentul intern își produce efectele față de salariat de la momentul luării la cunoștință a acestuia.

6.Transmiterea primului REVISAL

Daca avem situatia in care angajatul respectiv este primul angajat al societatii, se parcurg urmatorii pasi:

6.1.Se descarca programul de pe pagina de internet a Inspectiei Muncii: https://www.inspectiamuncii.ro/reges

6.2.Se inregistreaza societatea si primul contract de munca dupa care se genereaza fisierul care va trebui transmis catre ITM din
meniul Registru – optiunea Generare registru, fisier care va avea extensia .rvs;

– cerere depunere registru-un model este AICI.

– cerere obtinere parola REVISAL -un model este AICI.

-împuternicire de la angajator, în cazul în care persoana care solicită obținerea parolei este alta decât reprezentantul legal al angajatorului;

-copia certificatului de înmatriculare al angajatorului;

-copia actului de identitate al persoanei împuternicite

-fisierul cu extensia .rvs

-notificarea ITM-ului privind externalizarea activitatii de depunere Revisal  – model AICI (daca este cazul). Mai multe detalii sunt in

articolul: Notificarea ITM-ului privind externalizarea activitatii de depunere Revisal – procedura.

Termenul de transmitere al REVISAL este cel tarziu cu o zi inaintea inceperii activitatii.

Am scris mai multe aici despre Principalele termene de transmitere REVISAL pentru modificari la CIM

7.Dosarul de personal

Dosarul de personal este un set de documente cu toate datele și informațiile necesare pentru derularea raportului de muncă.

Dosarul personal al angajatului- ce trebuie sa contina? (ITM Salaj)

Articole similare

Comentariul tau aici